
W Polsce do najczęściej występujących chorób oczu zaliczyć można z pewnością jaskrę oraz zaćmę, a także zwyrodnienie plamki żółtej. Okazuje się, że ważnym czynnikiem profilaktycznym w tych chorobach jest odpowiednia dieta. Dzięki spożywaniu wartościowych składników i minerałów, możemy wspomóc nasz wzrok, oraz możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych schorzeń. Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz antyoksydanty mają dobroczynne działanie dla naszego wzroku. A skąd najlepiej czerpać takie składniki? Podpowiadamy w poniższym wpisie.
Jak dbać o oczy?
Bardzo istotne dla zdrowia naszych oczu są antyoksydanty oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród antyoksydantów wyróżniamy:
- witaminy A, E, C
- karotenoidy (luteina, zeaksantyna, beta-karoten)
- flawonoidy.

Karotenoidy na pigment i soczewkę
Luteina i zeaksantyna to wiodące składniki pigmentu plamki żółtej, które chronią oczy przed wolnymi rodnikami oraz szkodliwym działaniem nadmiaru światła. Niestety mają one to do siebie, że z czasem ich stężenie ulega zmniejszeniu. U osób ze zwyrodnieniem plamki żółtej jest ich szczególnie mało. Dlatego tak ważne jest ich regularne dostarczanie dla zdrowia naszych oczu. Zarówno luteinę jak i zeaksantynę, możemy znaleźć w diecie bogatej w rośliny. Warto wprowadzić do codziennych posiłków takie warzywa jak: jarmuż, brokuł, szpinak, sałata, brukselka, dynia, zielony groszek, sałata, fasola szparagowa, marchew, papryka, pomarańcza. Również bardzo cennym źródłem luteiny i zeaksantyna jest żółtko jaj. Idealnym dopełnieniem diety dla naszych oczu jest połączenie warzyw np. z tłuszczami, oliwą z oliwek, czy też z awokado lub z orzechami.
Kwasy OMEGA-3 z myślą o siatkówce
Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią kluczową rolę w ochronie siatkówki oka przed szkodliwymi czynnikami. Również mają wpływ na odbudowę odpowiedzialnych za widzenie fotoreceptorów. Jeśli wzbogacimy naszą dietę w kwasy omega-3 zmniejszymy ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. W kwasy tłuszczowe bogate są ryby takie jak: łosoś, pstrąg, śledź, halibut. Również kwasy tłuszczowe znajdziemy w orzechach, oleju lnianym tłoczonym na zimno.
Witaminy na wzrok
Witamina A to bardzo silny antyoksydant, który ma ogromny wpływ na właściwe działanie siatkówki oka oraz jego wierzchnich warstw. Jej niedobory mogą doprowadzić do tzw. kurzej ślepoty – niewyraźnego widzenia po zmroku, a także do pojawienia się zespołu suchego oka. Poza suplementami witaminę A znaleźć można w produktach pochodzenia zwierzęcego – np. podrobach, jajach, niektórych rybach, ale również w warzywach – marchwi, szczawiu, szpinaku, pomidorach i owocach taki jak śliwka, wiśnia czy brzoskwinia.
Dieta na zdrowe oczy
Zadbaj o swój wzrok nie tylko za pomocą idealnie skomponowanej diety, ale również za pomocą specjalnych powłok uszlachetniających. Nie zapominaj również jak ważne jest regularne badanie wzroku. Dowiedz się także jak dbać o swój wzrok. Zapraszamy na konsultacje do naszych salonów Italooptica.